Laposa Borbirtok

Apukám Világa 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Olaszrizling

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

13 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

13 C

Maradék cukor

1,5 g/L

Vulkanikus jegyek, ászok hordó, fajtajelleg: minden, ami komolyan Badacsony. Apukánk ízlése szerint készült Olaszrizling, igazi nosztalgikus tétel, mely összehozza az embereket. Egy palackban: dr. Laposa József, a bor ihletője, Csiszár Jenő, a bor névadója és Somogyi Győző festő, családi barát, a bor arculatának megalkotója.

„Ez a bor a régi nagy borokat képviseli, magasabb alkohollal, tartalmas, érett ízvilággal és a Badacsonyra jellemző, összetéveszthetetlen lágysággal. Igyekszünk vele megmutatni a termőhely adottságait” – mondja Laposa József. A bor alapanyaga a Laposa szülők első saját területéről, a Badacsony déli lejtőin fekvő Olaszrizling-tábláról származik.

Érett, klasszikus tétel, illatában főleg aszalt gyümölcsök jelennek meg, ízében hosszú, markáns lecsengéssel. Családi ebédekhez, vacsorákhoz, tartalmas beszélgetésekhez, vagy csak gondolatokhoz ajánljuk.

  • Aszalt
  • Minerális

5 200 Ft

Egységár: 6 933 Ft/L

Rendelhető
  • Aszalt
  • Minerális

Vulkanikus jegyek, ászok hordó, fajtajelleg: minden, ami komolyan Badacsony. Apukánk ízlése szerint készült Olaszrizling, igazi nosztalgikus tétel, mely összehozza az embereket. Egy palackban: dr. Laposa József, a bor ihletője, Csiszár Jenő, a bor névadója és Somogyi Győző festő, családi barát, a bor arculatának megalkotója.

„Ez a bor a régi nagy borokat képviseli, magasabb alkohollal, tartalmas, érett ízvilággal és a Badacsonyra jellemző, összetéveszthetetlen lágysággal. Igyekszünk vele megmutatni a termőhely adottságait” – mondja Laposa József. A bor alapanyaga a Laposa szülők első saját területéről, a Badacsony déli lejtőin fekvő Olaszrizling-tábláról származik.

Érett, klasszikus tétel, illatában főleg aszalt gyümölcsök jelennek meg, ízében hosszú, markáns lecsengéssel. Családi ebédekhez, vacsorákhoz, tartalmas beszélgetésekhez, vagy csak gondolatokhoz ajánljuk.

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Olaszrizling

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.