Laposa Borbirtok

PiNO 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Szürkebarát (Pinot gris)

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

13 C

Maradék cukor

6 g/L

Pinot Gris, azaz szürkebarát a javából, egy kis csavarral. Gazdag és összetett tétel a borterasz előtti napsütötte déli dűlő terméséből. Illatában virágok, körte és fehér húsú gyümölcsök érezhetők, zamatában érettebb, komolyabb arcát mutatja, a kis maradék cukornak köszönhetően. Kóstoláskor teljesen betölti minden érzékedet: a fajta és a vulkanikus talaj tökéletes találkozása, végtelen lehetőségekkel. Hogy mire gondolunk? És miért PiNO a neve? A választ megtalálod a címkén. Annyit elárulunk, hogy a 3,14 annyi, amennyit kihozol belőle...

Séfünk ajánlata: konfitált kacsamáj fügelekvárral

  • Körtés
  • Fehér húsú gyümölcsök
  • Virágos

3 400 Ft

Egységár: 4 533 Ft/L

Rendelhető
  • Körtés
  • Fehér húsú gyümölcsök
  • Virágos

Pinot Gris, azaz szürkebarát a javából, egy kis csavarral. Gazdag és összetett tétel a borterasz előtti napsütötte déli dűlő terméséből. Illatában virágok, körte és fehér húsú gyümölcsök érezhetők, zamatában érettebb, komolyabb arcát mutatja, a kis maradék cukornak köszönhetően. Kóstoláskor teljesen betölti minden érzékedet: a fajta és a vulkanikus talaj tökéletes találkozása, végtelen lehetőségekkel. Hogy mire gondolunk? És miért PiNO a neve? A választ megtalálod a címkén. Annyit elárulunk, hogy a 3,14 annyi, amennyit kihozol belőle...

Séfünk ajánlata: konfitált kacsamáj fügelekvárral

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Szürkebarát (Pinot gris)

Eredetileg nem más, mint a pinot noir mutációja, ha tetszik színváltozata; fehérszőlő létére rózsás-vörösre érő héjanyaga miatt voltaképpen rozékészítésre is alkalmas, ezzel egyes borászok rendszeresen élnek is. Bora lágyabb savkészlete és gyakran kompótos gyümölcsössége miatt népszerű, de Olaszországban, ahol ma a legelterjedtebb, friss, reduktív iskolája a jellemzőbb. Hazai termőterülete 1600 ha, főleg mátrai és badacsonyi ültetvényeken megtalálható.